Forpersonens årsberetning 2024

 

Indhold

  1. Udlodning af Copydan-midler
  2. Rådgivning
  3. AI
  4. Forfatternes Forvaltningsselskab
  5. Copydan Tekst og Node og VISDA
  6. Designnævnet og Responsumudvalget
  7. UBVA’s generelle informationsindsats
  8. UBVA’s politiske indsats
  9. Konference om Scientific Freedom for Sustainable Development
  10. UBVA-symposiet om Ophavsrettenes sameksistens med andre retsområder – i og udenfor Danmark
  11. UBVA-prisen
  12. Bogudgivelser
  13. Kurser
  14. Temadag om ophavsret den 11. maj 2024
  15. Folkemødet på Bornholm
  16. Projekter med Rettighedsalliancen
  17. Medlemmer af UBVA
  18. UBVA’s medlemskab af organisationer m.v.

 

2024 har været et travlt år i UBVA.

Blandt de bemærkelsesværdige ting, der er sket i årets løb, kan jeg nævne:

1. Udlodning af Copydan-penge

Akademikerne/UBVA får hvert år penge fra bl.a. Copydan Verdens TV, Copydan AVU-medier og Copydan Arkiv. Pengene skal videre til akademiske eksperter, der har medvirket i udsendelser omfattet af aftaler, som de nævnte Copydan-foreninger har indgået med brugere, herunder skoler, antenneforeninger, TDC, Danmarks Radio m.fl. Se nærmere www.ubva.dk under ”Udlodning af Copydan-midler”.

Der er flere tusind akademikere, der har krav på penge. Der er derfor tale om en ressourcekrævende udlodningsopgave. Bl.a. er det nødvendigt med intensiv løbende medieovervågning. Hertil kommer løbende besvarelse af spørgsmål og anden kommunikation med eksperter, der har spørgsmål til udlodningen eller mener sig berettiget til penge fra UBVA, håndtering af sager, hvor der er tvivlsomt, om en ansøger skal have penge fra UBVA eller en anden autor-organisation, m.m.m.

Disse opgaver varetages for Akademikerne/UBVA af Forfatternes Forvaltningsselskab (FFS).

Det arbejde, som FFS udfører, er af meget høj kvalitet. UBVA er meget glad for samarbejdet.

2. Rådgivning

Det er en vigtig UBVA-opgave at rådgive i spørgsmål om intellektuelle ejendomsrettigheder og tilgrænsende områder. I store, principielle sager afgives en mere formel ”UBVA-udtalelse” af det samlede UBVA. Størstedelen af rådgivningen foretages imidlertid via UBVA’s rådgivningsenhed. Rådgivningsenheden tæller i øjeblikket professor Jørgen Blomqvist, direktør i Forfatternes Forvaltningsselskab Stig von Hielmcrone, afdelingschef i Copydan Tekst & Node Martin Kyst og advokat Anders Sevel Johnsen. Herudover har professor Thomas Riis hjulpet UBVA i en række sager om akademisk frihed mv. Efter endt sagsbehandling indlægges anonymiserede referater i UBVA’s svarbank, tilgængelig via www.ubva.dk. Svarbanken vedligeholdes af ph.d.-stipendiat Dan Stausholm Nielsen.

I 2024 har UBVA rådgivet i flere hundrede sager. Mange tak til jer førnævnte dygtige mennesker for jeres store indsats.

3. AI

Kunstig intelligens (AI) udfordrer det bestående. Det gælder også, når det handler om de opgaver, som vi beskæftiger os med i UBVA. Blandt andet medfører AI-teknologien en række udfordringer for ophavsretten. Det er f.eks. et spørgsmål, i hvilket omfang man kan beskytte stof skabt vha. AI, og hvem der i bekræftende fald har ophavsretten. Det er også et spørgsmål, om ikke den høstning af beskyttet stof, som AI-udviklerne foretager som led i programmeringsprocessen, indebærer en ophavsretskrænkelse, som udviklerne skal betale for. Endnu et spørgsmål er, i hvilket omfang værker skabt vha. AI kan krænke ophavsretten til eksisterende værker, og om et eventuelt ansvar påhviler brugeren af AI-programmet eller AI-udvikleren. AI giver også anledning til spørgsmål med relation til akademisk frihed mm. Det er bl.a. et issue, i hvilket omfang man kan forlange af akademiske forskere og undervisere, at de skal indtænke AI i deres forskning og undervisningen. Og ovenstående er kun toppen af isbjerget.

UBVA prioriterer at være leveringsdygtige i brugbare svar, også når de handler om AI. I årets løb har vi derfor haft grundige, principielle diskussioner af de her nævnte spørgsmål. Herudover har vi i 2024 haft et arrangement om AI, undervisning og forskning på Folkemødet på Bornholm, og vi har introduceret et nyt UBVA-kursus ”Ophavsret, digitalisering og AI”. Der var også indlæg om AI på UBVA-symposiet i november, og AI fylder også meget i 5. udgave af UBVA’s informationsbog ”Ophavsret for begyndere”, 2024. Endelig har Stig von Hielmcrone og jeg deltaget aktivt i arbejdet på at få ændret Copydan Tekst og Nodes aftaletilbud, så de også kommer til at omfatte AI-relateret værksudnyttelse. Jeg håber, at der vil kunne rulles nye licensaftaler i første halvdel af 2025.

4. Forfatternes forvaltningsselskab

På vegne af UBVA er jeg formand for bestyrelsen for Forfatternes Forvaltningsselskab (FFS). Selskabet varetager ophavsretlige interesser for de danske forfatterorganisationer, bl.a. ved at prøve at skaffe dem indtægter fra nye områder, der ikke allerede er dækket af Copydan-foreningerne.

FFS ledes på kyndig vis af direktør Stig von Hielmcrone. Selskabets ydelser er af meget høj kvalitet, og der er ingen tvivl om, at det skaber håndgribelige værdier for de danske forfattere. Stor tak til selskabets ansatte, herunder dets førnævnte udmærkede direktør.

5. Copydan og VISDA

Akademikerne/UBVA er medlem af Copydan Tekst & Node, Copydan AVU-medier, Copydan Verdens TV og VISDA. I 2024 overlod jeg posten som forperson i Copydan Tekst & Node til direktør i Alinea Cliff Hansen, mens jeg selv fortsatte som næstforperson. Desuden fungerer jeg som sekretær for Tekst & Nodes autorgruppe, dvs. den del af bestyrelsen, der repræsenterer skabende autorer, herunder forfattere og billedskabere. Endvidere har jeg siden 2022 haft det privilegium at være medlem af VISDA’s forretningsudvalg.

De nævnte foreninger gør et enormt vigtigt stykke arbejde, som har stor betydning både for rettighedshaverne, brugerne og samfundet. Stor tak til foreningerne, og til de mennesker, som arbejder der. Og stor tak til autorgruppen for vores fine samarbejde.

6. Designnævnet og Responsumudvalget

Der er langt flere sager om krænkelser af arkitektur og design end om andre slags værker. Mange arkitekter og designere har imidlertid ingen retshjælpsforsikring. Ofte kan de heller ikke få fri proces, fordi deres skabelse af arkitektur og design er erhvervsmæssig. I praksis betyder det, at mange arkitekter og designere opgiver at kæmpe for deres rettigheder.

I Sverige er der langt færre retssager om krænkelse af arkitektur og design end i Danmark. Langt de fleste sager forliges nemlig, efter at der er indhentet en udtalelse fra det såkaldte ”Svensk Forms Opinionsnämnd”.  Nævnet er et rent privat organ under foreningen ”Svensk Form”. Medlemmerne er erfarne eksperter inden for arkitektur, design og jura. Nævnets udtalelser har derfor stor autoritet, og normalt vil de svenske domstole lægge nævnets opfattelse til grund i en eventuel senere retssag. Når nævnet har talt, er det derfor de færreste, der vil gå videre til domstolene med sagerne. Ud over at spare parterne for udgifter til retssager sætter det et hurtigt punktum for tvister, der ville tage år, hvis de skulle køre i det almindelige domstolssystem. Der findes beslægtede organer i Norge og Finland.

I Danmark har vi derimod ikke noget nævn svarende til dem i de andre nordiske lande. Det har nemlig traditionelt været en regel i dansk procesret, at ensidigt indhentede erklæringer ikke kan fremlægges i retten, hvis modparten protesterer. Men det er blevet lavet om ved en ændring af retsplejeloven i 2016. Dermed er vejen banet for, at vi også i Danmark kan indføre et nævn ad modum Svensk Forms Opinionsnævn og spare arkitekter og designere tid og penge.

En række organisationer m.fl. har derfor i 2022 stiftet Designnævnet og Responsumudvalget. Designnævnet træffer afgørelser i sager, der drejer sig om, hvorvidt der er sket krænkelser af rettighederne til arkitektur og design i et konkret tilfælde. Responsumudvalget afgiver udtalelser om, hvorvidt arkitektur og design nyder juridisk beskyttelse, i sager, hvor der ikke er nogen aktuel krænkelse. Designnævnet og Responsumudvalgets medlemmer er alle fremtrædende arkitekter, designere og jurister.

Designnævnet og Responsumudvalget drives af Foreningen til beskyttelse af arkitektur, design og kunsthåndværk. Foreningen består af

  • Akademikerne v. UBVA
  • Danske Kunsthåndværkere & Designere
  • Dansk Industri
  • Dansk Erhverv
  • Danske Arkitektvirksomheder
  • Dansk Mode og Textil
  • Design Denmark
  • Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD)
  • Rettighedsalliancen
  • Teknisk Landsforbund
  • Advokat Johan Løje, advokatfirmaet Løje IP
  • Advokat Claus Barrett Christiansen
  • Advokat Martin Dahl Pedersen, advokatfirmaet Kromann Reumert
  • Advokat Kasper Frahm, advokatfirmaet Plesner
  • Designeren Sven Onø

 

UBVA er i foreningens bestyrelse repræsenteret af medlem af UBVA Hans Christian Asmussen og yours truly.

Der har i 2024 ikke været ført nogen sager ved Designnævnet. Det er nærliggende at tro, at forklaringen er, at de arkitekter og designere, der måtte have behov for at føre sager for nævnet, har økonomisk svært ved at betale de udgifter, der er forbundet med at indbringe en sag for nævnet, herunder til de gebyrer, der er forbundet med det.

UBVA har derfor hensat halvanden million kr. i en støttepulje, der skal kunne søges af arkitekter og designere, der ønsker at føre en sag for Designnævnet.

Som følge af de skatteretlige udfordringer, som ordningen måske kan give anledning til, er den først rullet ud i slutningen af året. Men nu er den gået i luften. Jeg håber, den vil gøre en forskel for arkitekterne og designerne.

7. UBVA’s generelle informationsindsats

UBVA har i 2024 drevet informationshjemmesiderne www.ubva.dk, www.undervislovligt.dk og www.forskerportalen.dk. Desuden har vi udsendt nyhedsmails fra UBVA og løbende informeret om intellektuelle ejendomsrettigheder og forskningsetik via LinkedIn.

8. UBVA’s politiske indsats

We live in a political world. Hvis man vil have indflydelse på den måde, tingene kører på, må man derfor tale sin sag over for magthaverne. I den forbindelse er det ikke nok, at man taler med danske politikere. Man er også nødt til at regne med de beslutningstagere, der befinder sig i EU.

Både i Danmark og på EU-plan arbejder UBVA løbende på at påvirke de politiske beslutninger, der handler om ophavsret og akademisk frihed. Opgaven varetages af DJ’s observatør i UBVA Mogens Blicher Bjerregaard. Mogens har bl.a. tidligere været forperson for Dansk Journalistforbund, præsident for European Federation of Journalists m.m.m.

Mogens er en ekstremt erfaren organisationspolitiker. Det er et stort plus for Akademikerne og UBVA at have ham tilknyttet. En meget stor tak til Mogens for indsatsen.

9. Konference om Scientific Freedom for Sustainable Development Sciences

FN’s generalforsamling har besluttet, at 2024 skal være en “International Decade of Sciences for Sustainable Development”. I forlængelse af det holdt Akademikerne/UBVA den ovennævnte konference i samarbejde med UNESCO den 27. november 2024. Konferencen fokuserede på en række hindringer, som den akademiske frihed stilles over for, når det kommer til klimaforskning mv., og hvordan vi kan håndtere dem. Konferencen var arrangeret af førnævnte Mogens Blicher Bjerregaard, og den var særdeles interessant og godt arrangeret. Mange tak til jer, der var med, og en særlig tak til Mogens.

10. UBVA-symposiet Ophavsrettens sameksistens med andre retsområder – i og uden for Danmark

Det årlige UBVA-symposium om det ovenstående emne blev holdt den 7. november 2024 i København. Symposiet fokuserede på dansk ophavsrets samspil med EU-retten, folkeretten og menneskeretten, herunder i hvilket omfang de nævnte regelsæt påvirker den danske retstilstand.

Den faglige del af symposiet blev arrangeret med fast, kyndig hånd af den oftnævnte Stig von Hielmcrone, mens den logistiske del håndteredes på vanlig kompetent vis af Yvonne Kathleen Klausen fra Akademikerne. Symposiet var meget vellykket og har fået store roser fra mange sider. Stor tak til jer begge to.

Symposiet blev filmet, og optagelserne bliver lagt på UBVA’s hjemmeside.

11. UBVA-prisen

UBVA uddeler hvert år UBVA-prisen til personer eller organisationer, der har gjort en ekstraordinær og anerkendelsesværdig indsats til fremme af intellektuelle ejendomsrettigheder mv. Prisen er på 25.000 kr. og uddeles på UBVA-symposiet.

UBVA-prisen 2024 gik til juridisk konsulent Martin Gormsen. Prisen var en anerkendelse for hans mangeårige arbejde for de ophavsretlige organisationer. Hans arbejde har skaffet store beløb til rettighedshaverne, herunder en lang række ophavere, som ikke har ret mange penge i forvejen. Hvis nogen har fortjent prisen, er det den navnkundige Gormsen.

Læs mere på ubva.dk, underpunktet ”UBVA-prisen 2024”.

Prisuddelingen kan ses som en del af optagelserne fra 2024-symposiet.

12. Bogudgivelser

UBVA har i 2024 publiceret 5. udgave af Rosenmeier, Ophavsret for begyndere. En bog til ikke-jurister. Bogen kan ikke alene fås i papirform, men også downloades fra www.ubva.dk. De tidligere udgaver af bogen er forældede og fjernet fra UBVA’s hjemmeside. Hvis nogen af retshistoriske grunde måtte føle trang til at se dem, findes de på www.jurabog.dk.

13. Kurser

UBVA har i 2024 arrangeret en række heldagskurser rettet mod bl.a. sagsbehandlere i Akademiker-organisationer, forskere og undervisere, AC-tillidsrepræsentanter, biblioteksfolk, arkitekter og designere m.fl. Kursusudbuddet har været følgende:

  • 6 grundkurser i ophavsret
  • 4 kurser om ophavsret, digitalisering og AI
  • 1 kursus om akademisk frihed og ansvarlig forskningspraksis
  • 1 kursus om fotografering, film og jura (i samarbejde med Gymnasieskolernes Lærerforening)
  • 1 kursus om rettigheder til arkitektur og design (i samarbejde med Forbundet Arkitekter og Designere)
  • 2 kurser om ophavsret for biblioteker (i samarbejde med DM)
  • 1 kursus om Forskning, dataadministration og GDPR
  • 1 kursus om Ansattes intellektuelle ejendomsrettigheder og tavshedspligt
  • 1 kursus om ophavsret og arkivret for de ansatte ved Rigsarkivet

Vi har oplevet en meget stor interesse for kurserne. Jeg er ikke i tvivl om, at de opfylder et stort behov hos Akademiker-organisationernes medlemmer. Den bedste måde at hjælpe medlemmerne på, når det kommer til deres intellektuelle ejendomsrettigheder, er at klæde dem på, så de selv forstår deres retsstilling. Viden er magt, også når det handler om jura.

14. Temadag om ophavsret 11. maj 2024

UBVA’s årlige temadag for udvalgets medlemmer og særligt inviterede gæster blev holdt på Bernstorff Slot den 11. maj 2024. Temadagen drejede sig om de samme emner som UBVA-symposiet i november, dvs. forholdet mellem dansk ophavsret, EU-ret, folkeret og menneskeret. Der var veloplagte og tankevækkende oplæg fra professorerne Trine Baumbach og  Jørgen Blomqvist og advokaterne Martin Dahl Pedersen og Gitte Løvgren Larsen. Den faglige del af dagen var arrangeret af direktør i FFS mv. Stig von Hielmcrone, mens Yvonne Kathleen Klausen fra Akademikerne stod for den logistiske side. Begge leverede varen med vanlig frygtindgydende effektivitet.

Der var tale om et særdeles interessant arrangement, der satte mange tanker i gang hos tilhørerne. Stor tak for det.

15. Folkemødet på Bornholm

UBVA deltog i Folkemødet på Bornholm med tre arrangementer: AI, undervisning og forskning under medvirken af advokat Hanne Kirk, professor Torsten Bjørn Larsen, professor Bent Ole Gram Mortensen, direktør Sofie Nilsson og undertegnede UBVA’s forperson, Fra kopi til kompensation. Om fair erstatning i designsager under medvirken af advokat Martin Dahl Pedersen, designeren Marie Retpen, direktør i Rettighedsalliancen Maria Fredenslund, Venstres kulturudfører, mf. Jan E. Jørgensen og undertegnede samt Er den danske akademiske frihed under pres under medvirken af lektor Casper Tybjerg og min ringhed. Der var tale om velbesøgte arrangementer, og jeg glæder mig til folkemødet til næste år.

16. Projekter med Rettighedsalliancen

UBVA har i 2024 støttet og deltaget i tre projekter med Rettighedsalliancen. Det første, projekt ”UDRET”, er en oplysningskampagne rettet mod studerende på højere uddannelser som universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med henblik på at modvirke kopiering af studiebøger. Det andet, projekt ”Os der elsker originaler”, er en oplysningsindsats, der skal modvirke privatpersoners køb af designkopier, herunder kopimøbler. Det tredje, ”Højnelse af erstatningsniveauet i designsager”, går ud på via en koncentreret lobbyindsats at få politikerne på Christiansborg til at sætte de erstatninger, der gives i sager om krænkelse af design, op.

Jeg har været meget glad for samarbejdet.

17. Medlemmer af UBVA

UBVA har i 2024 fået 2 nye medlemmer: Mick Scholtka, der repræsenterer Studenteransattes Landsforbund, og Ulla Klinge som repræsentant for Ingen IDA. Det hidtidige medlem af IDA Peter Szabo forbliver i udvalget som observatør. Tak fordi I vil.

18. UBVA’s medlemskab af organisationer mv.

Akademikerne/UBVA er repræsenteret i følgende organisationer mv.:

  • Copydan Tekst & Node og sammes bestyrelse, hvor jeg er næstforperson
  • VISDA og sammes bestyrelse, hvor jeg er medlem af forretningsudvalget
  • Copydan Verdens TV
  • Copydan AVU-medier
  • Copydan Arkiv
  • Forfatternes Forvaltningsselskab og sammes bestyrelse, hvor jeg er forperson
  • Ophavsret Danmark
  • Samrådet for Ophavsret
  • RettighedsAlliancen
  • Dansk Selskab for Ophavsret, hvor jeg er forperson
  • European Writers Congress

Vi har i årets løb deltaget i mange gode møder.

Tak for samarbejdet!

Jeg glæder mig meget til 2025.

Morten Rosenmeier
Forperson for UBVA



UBVA | Nørre Voldgade 106 | 1358 København K | CVR: 62968818