Ophavsret, digitalisering og AI

Verden bliver mere og mere digital. Nu begynder computerne ovenikøbet at tænke selv, via ”artificial intelligence”. Det sætter sit præg på hele samfundet, og også på ophavsretten. Bl.a. har ophavsretsloven fået en lang række nye regler om AI og digitalisering pga. EU-direktivet om ophavsret på det digitale indre marked. Mange af reglerne er svære, og de skaber mange tvivlsspørgsmål. Det er vigtigt at kunne svare på dem, hvis man vil begå sig i den nye digitale, ophavsretlige virkelighed.

På kurset fokuserer vi på:

  • Kan man beskytte værker skabt vha. AI?
  • Hvem har i så fald ophavsretten, brugeren eller AI-udvikleren?
  • Kan værker skabt vha. AI krænke andre værker?
  • Hvis ja, hvem har så ansvaret, brugeren eller AI-udvikleren?
  • Hvad hvis der ikke er tale om værker, men om databaser? Udøvende kunstneres præstationer? Lydindspilninger?
  • Må man bruge AI til at gennemgå datamængder, herunder databaser og tidsskrifter?
  • Hvad hvis de siger nej?
  • Hvad går reglerne om ”tekst- og datamining” ud på?
  • Hvad siger ophavsretten om digitalisering af beskyttet stof, herunder ”forældreløse værker” og ”out of commerce works”.

 

Hør om det, og meget mere, på UBVA’s kursus Ophavsret, digitalisering og AI.

Kurset arrangeres i samarbejde med DM Digi.

Målgruppe

Kurset henvender sig til alle, der gerne vil vide mere om de emner, der er nævnt ovenfor, herunder forskere og ansatte inden for forskningssektoren, sagsbehandlere, tillidsrepræsentanter, named persons m.fl.

Undervisere

Professor Clement Petersen og professor Morten Rosenmeier. Vi er henholdsvis juridisk konsulent og formand for UBVA. Til daglig arbejder vi på Københavns Universitet, Det Juridiske Fakultet, hvor vi bl.a. fungerer som særligt udpegede personer til understøttelse af god videnskabelig praksis (named persons).

Kursusmateriale

Bliver tilsendt inden kurset.

Pris

Det er gratis at deltage på kurset.

Tid, sted og tilmelding

Den 31. maj som et onlinekursus via zoom

Den 30. august med fysisk deltagelse i Akademikerne, Nørre Voldgade 106, 1. sal, 1358 København K.

Kurserne afholdes i tidsrummet kl. 9.00-16.00.

Tilmeld dig kurset her.

 

Andre kurser

Ud over forfatterkurserne holder UBVA også en række andre kurser, der måske kan have din interesse. Læs mere på www.ubva.dk under punktet “Kurser”.

Man kan få løbende information om UBVA’s forskellige kursustilbud ved at tilmelde sig UBVA’s nyhedsbrev.

Persondatapolitik

Når du tilmelder dig et kursus, beder vi om at få oplyst følgende oplysninger om dig: Navn, e-mailadresse, arbejdsplads/uddannelsessted, adresse og telefonnummer. Vi behandler disse personoplysninger for at kunne håndtere din kursustilmelding og afvikle kurset. Vi skal desuden ifølge lovgivningen kunne dokumentere, hvem der har deltaget i UBVA’s kurser i 5 år efter udgangen af det år, hvori kurset blev afviklet. Vi opbevarer derfor dine personoplysninger i denne periode, hvorefter de slettes. Lovgrundlaget for behandling af dine personoplysninger er databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra b og c.

Vi henviser i øvrigt til UBVAs persondatapolitik, som du kan læse på www.ubva.dk under ”om UBVA”.UBVA | Nørre Voldgade 106 | 1358 København K | CVR: 62968818